top of page
  • Writer's pictureLatvian vanlifers

Stāsts par mums

Sveiki!

Mums liels prieks, ka esi ienācis 55ART mājaslapā! Ja tevi aizrauj piedzīvojumi, alternatīvs dzīvesveids un esi pozitīvo atmiņu kolekcionārs - šis blogs būs tieši tev! :) Tie esam mēs - Andris, Kristīne un Marsels Everests! Kopā strādājam, piedzīvojam, apceļojam pasauli un dalamies ar jums!


Mēs jokojam par to, ka mūsu stāsts sākās mirklī, kad uzzinājām, ka kļūsim par vecākiem! Tas bija mūsu lielo pārmaiņu atskaites punkts, jo abi aizgājam no darbiem (pirms tam abi strādājām koorperatīvajās darba vietās) lai pilnībā koncentrētos mazulīša gaidībām un saviem projektiem. Izveidojām Dizaina studiju lai tad, kad piedzims mazais, mēs visu laiku varētu būt kopā. Mēs vairāk sākām pievērsties minimālisma ideoloģijai, veselīgam un vienkāršam dzīvesveidam. 

Mēs jau pirms tam abi piekopām diezgan zaļu un atbildīgu dzīvesveidu, bet ar Marsela Everesta ienākšanu mūsu pasaulē mainījās viss - ikdiena, prioritātes un dzīvesveids! 


 

Atkritumi


Mēs šķirojam visu! Škirojam papīru, stikla burciņas (tās nogādājam omītei ziemas gardumu uzglabāšanai), metālu (nododam un saņemam par to sīknaudu saldējumam), plastmasu, pārtikas atkritumus (kompostējam) un sadzīves atkritumus. Cītīgi šķirojot esam samazinājuši atkritumu daudzumu uz minimālo daudzumu un šobrīd atkritumus sanāk izvest vienu reizi mēnesī mazākajā iespējamā tilpumā (120l). Piebilde - šis ir minimālais izvešanas daudzums, jo retāk atkritumu apsaimniekotāji neļauj izvest :) bet tā kā mēs vieni šo tilpumu piepildīt nevaram, tad mēs kooperējamies ar kaimiņieni, ka sadzīves atkritumus metam kopējā tvertnē. Atkritumu šķirošana ļauj ietaupīt līdzekļus, kurus novirzīt labākiem mērķiem


Iepirkšanās


Mūsu princips ir vienkārš - mazāk, bet kvalitatīvāk! Tas attiecas uz visu dzīves filozofiju kā tādu! Pirkt mazāk produktus, bet kvalitatīvākus, ja apgērbu, tad kvalitatīvu, ja tehniku, tad kvalitatīvu utt. Mēs iepērkamies salīdzinosi reti, bet to daram rūpīgi izdomājot - ko, kāpēc, vai tiešām nepieciešams un tad meklējam labākos variantus. Veicam izpēti :) Pirms pērkam, mēs vienmēr arī painteresējamies - varbūt ir iespēja iegādāties lietotu, vai aizņemties no draugiem (ja prece nepieciešama īslaicīgi).


Informācijas plūsma


Šajā laikmetā, kad informācijas ir TIK DAUDZ, mēs ļoti apzināti izvēlamies kas ir tā informācija, kuru mēs patērēsim. Mēs neskatāmies televizoru, nelasam ikdienas presi un nepatērējam ziņas (ne drukātās, ne interneta). Mēs neskatamies kaķus vai citu izklaidi youtubā :) Uzskatām, ka informācijai ir jābūt pozitīvai un tādai, kas palīdz mums augt - profesionāli, emocionāli un personīgi. Mēs ļoi daudz informāciju gūstam klausoties audio grāmatas, podkāstus, skatoties pamācošus video no nozares līderiem, lasot kvalitatīvus rakstus, blogus kā arī tiekoties ar savas jomas profesionāļiem ikdienā. 


Vienkāršība


Mēs apzināti esam izvēlējušies minimālisma dzīvesveidu. Tas nozīmē, ka esam izvērtējuši savas prioritātes un atteikušies no dažādiem traucēkļiem, kas šīs prioritātes neļauj īstenot.

Reālajā dzīvē tas nozīmē, ka esam atteikušies no televīzijas un citiem ikdienas laika zagļiem, esam atbrīvojuši savu garderobi no liekām drēbēm (kuras neļauj pie skapja pieiet un uzreiz izvēlēties ko vilkt mugurā) no darbiem, kas vairāk paņem laiku un emocijas, bet nedod prieku, no cilvēkiem, kas mūsu dzīvēs rada stresu un neapmierinātību. Dzīve, kurā ir skaidri noteiktas priortātes ļoti bieži liek pateikt ‘’nē’’ dažādām lietām, darbībām un cilvēkiem, bet tā vietā ienāk miers, dzīvesprieks un laiks, ko veltīt patiesi svarīgajam.


Laiks


Viena no lielākajām bagātībam ir laiks! Mēs katru mirkli redzam zelta vērtībā, tāpēc ir tik svarīgi kā šis laiks tiek patērēts!


Nedarīt tā, kā pieņemts


Mēs jau no mazotnes abi esam dupinieki - mums nav paticis pakļauties sabiedrības standartiem, tiekties pēc tā, ko vēlas citi un darīt visu, lai iekļautos. Mēs esam tie, kas vienmēr ies savu izvēlēto ceļu. Reizēm nav bijis viegli, jo tik daudzi (ieskaitot pašus tuvākos) nav sapratuši kāpēc tu netiecies pēc ''stabila darba'' ar karjeras kāpnītēm, ''stabilas izglītības'', atvaļinājuma reizi gadā... Bet, ja tev ir skaidri zināms, ko tu gribi un kā tu gribi, tad taču citu uzliktās birkas ''hipiji'', ''mākslinieki'', ''brīvdomātāji'' tev īsti nav svarīgi :)


Katru dienu mostamies ar apziņu, ka dzīve ir iespēju pilna un lai arī reizēm ir grūti, aizraujoši, sirsnīgi, mīloši, skumji, iedvesmojoši - šī dzīve mums ir dota tikai viena, tapēc tā ir tik brīnišķīga!

bottom of page