top of page
  • Writer's pictureLatvian vanlifers

Kur mazgāt drēbes ceļojot ar busiņu?

Līdzīgi kā personīgās higiēnas jautājumi, arī jautājums par drēbju, busiņa un vispārējo tīrību busiņā mums ir ļoti svarīgs! Nenoliegšu, ka ceļojot ar bērnu, netīro drēbju skaits manāmi pieaug. Šajā rakstā izstāstīšu mūsu pieredzi ar tīrības jautājumiem kamēr esam ceļā.

Amazing Alpes, Italy with the most beautiful nature!
Busiņa dzīves skaistie mirkļi

Everests ir mazs, zinātkārs puisītis un ļoti bieži šī zinātkāre izpaužas arī kā nogulšanās dubļos, dažādu smērējošu vielu izpludināšanā pa apģērbu utt. Netīrumi ir mūsu ikdienas sastāvdaļa! Tomēr tas nenozīmē, ka mums patīk dzīvot netīrām drēbēm un pašiem būt nošmulētiem :)

Tātad, kur mazgāt nošmulētās drēbes, kamēr esi ceļojumā ar auto?


Vieta, kur uzpildīsi dzeramo ūdeni

Izbraukājot Eiropu krustām šķērsām, esam nonākuši pie secinājuma, ka dzeramo ūdeni iegūt ir samērā ērti - daudzās vietās ir izvietoti dzeramā ūdens uzpildes punkti (jahtu klubos, kalnu celiņos, hiking vietās utt.) Šajās vietās mēs bieži pieepildam savas ūdens rezerves un izmantojam tās arī savu drēbju mazgāšanai. Protams, to darām tikai tad, ja ūdenim ir paredzēta noteces sistēma un, ja ūdens uzpildes punkts nav kaut kur dabā (bez ūdens noteces iespējas).


Ūdens bļoda

Šis mums ir populārākais veļas mazgāšanas veids, jo dod iespēju drēbes izmazgāt tur pat pie automašīnas, izmantojot līdzpaņemto ūdeni vai iesmeļot to bļodā no vietējās ūdens tilpnes. BET (!!!) NEKAD NEMAZGĀ DRĒBES PA TIEŠO ŪDENS TILPNĒ!!! Un šo es īpaši gribu uzsvērt, jo netīrumi, drēbju ķīmiskais sastāvs, sviedru paliekas, kosmētikas pārpalikumi, jeb viss kas ir tavā apģērbā, skalojot tieši ūdenstilpnē, nonāk ūdenspasaulē un nelabvēlīgi ietekmē gan zivju populāciju, ūdens augus, vidi ap ūdenstvertni kā arī dzīvnieku veselību, kas devušies pie ūdens atveldzēties, tāpēc lūdzu, lūdzu nemazgā apģērbu ūdenstilpnē (sevišķi, ja izmanto ziepes, šampūnus vai jebko citu)!  Ja vēlies mazgāt apģērbu, tad iesmel to lielā bļodā vai spainī, aiznes vismaz 200m no ūdenstilpnes un droši mazgā savas līdzpaņemtās drēbes.


Kempingi

Kempingi ir lieliski vispārējās tīrības nodrošināšanai! Lielākajā daļā kempingu ir pieejamas siltas dušas, ērtas izlietnes, kur var drēbes mazgāt ar rokām un ir pieejamas arī veļasmašīnas, kurās par nelielu samaksu vari izmazgāt savas drēbes. Palikšana kempingos, protams, ir atkarīga gan no sezonas, gan lokācijas un ērtībām, tomēr vidējās cenas ir 20-40,eiro par diennakti. Ja šī summa tiek izmantota busiņa ģenerālās tīrības nodrošināšanai un pēc tīrības arī atpūtai kempinga izklaides programmā, tad domāju, ka ir vērts iztērēt papildus summu par ekstras pakalpojumiem.


Benzīntanki

Benzīntanku labierīcībās parasti ir pietiekami plaša izlietne, lai tajā ātri izskalotu nelielu daudzumu drēbju. Ja ir nepieciešama lielāka beršana un tīrīšana, tad labāk iepriekš apģērbu samitrināt, apstrādāt netīro vietu (ar veļas ziepēm, sodu vai citu tīrīšanas metodi) un tikai tad doties uz benzīntanku. Iemesls gluži vienkāršs - parasti benzīntanka darbinieki nepriecājas, ja pie viņiem ierodas tūristi ar veselu kaudzi netīrās veļas un aizņem labierīcības uz 30 minūtēm :) tādēļ, šo vietu labāk izvēlēties tiešām ātrai drēbju atsvaidzināšanai.


Publiskās labierīcības

Līdzīgi kā ar benzīntankiem, šādās publiskajās telpās parasti ir siltais ūdens un lielas izlietnes. Plus, šādās vietās izlietnes parasti ir stipri vairāk kā benzīntankos un tas nozīmē, ka veļas mazgāšanai vari veltīt krietni ilgāku laiku. Mūsu pieredze rāda, ka Polijā ir ļoti viesmīlīgas labierīcības ar pieejamām dušas kabīnītēm, atsevišķām mazgāšanas telpā, kur pieejamas vairāk kā 20 izlietnes, kas protams, nozīmē, ka droši vari mazgāt savu līdzpaņemto veļu un neviens neizrādīs nekādas pretenzijas. Citviet Eiropā esam izmantojuši publiskās smago mašīnu stāvvietas veļas mazgāšanai, jo tur izlietnes parasti ir ārpus tualetēm un savā izmērā ir patiešām lielas (jo domātas ūdens kannu uzpildīšanai). 


Publiskās veļas mazgātavas

Ja nevēlies mazgāt drēbes ar rokām, tad visur pasaulē ir pieejamas publiskās veļas mazgātavas, kur par samaksu ir iespēja izmazgāt līdzi paņemtās drēbes. Šis ir ļoti labs variants ceļojot, jo vari ieplānot laiku pilsētas apskatei kamēr tava veļa mazgājas un pēc konkrētā mazgāšanas cikla beigām paņemt svaigas, tīras drēbītes.


Ķīmiskā tīrītava

Šis gan būs dārgs pasākums, tomēr, kā variants ir jāpatur prātā, sevišķi, ja tev ir gadījies kāds nepatīkams traips, ko paša spēkiem neizdodas iztīrīt. Šajā gadījumā gan var nākties rēķināties ar vismaz dienu, kad tavas drēbes tiks apstrādātas, tomēr arī šajā situācijā ir liels plus, jo kamēr gaidi, kad drēbes būs tīras, vari apskatīties pilsētu un izpētīt apkārtni. Vēl viens padoms, ja tev ir patiešām daudz drēbju, tad vari tās sadalīt pa vairākām ķīmiskajām tīrītavām, jo tā būs lielākas iespējas, ka drēbes saņemsi tās pašas dienas vakarā atpakaļ.


Varbūt arī tev ir kāds padoms kur mazgāt drēbes ceļojuma laikā? Ja ir, tad ļoti priecāšos, ja padalīsies informācijā tepat komentārā vai rakstot mums uz @55art_family vai @55art instagramā! Lai tev fantastiski un tīri ceļojumi!

bottom of page