top of page
  • Writer's pictureLatvian vanlifers

Ceļošana VAR būt lēta

Es agrāk domāju, ka ceļošanai stipri iepriekš ir jāiekrāj naudu un tad, kad sākas ceļojuma pirmā diena, tad ak, naudas tērēšana vairs nav svarīga, jo tik ļoti gribas kārtējo kafejnīcu, suvenīru un T-kreklu ar vietas nosaukumu, kuru nekad arī neuzvilkšu. Mani ceļošanas paradumi gadu gaitā ir stipri mainījušies un šobrīd ceļošanu varam atļauties stipri biežāk kā agrāk. Kā? Par to šis raksts.

Bieži vien ceļojumos redzam cilvēkus, kas ilgi drūzmējas suvenīru (lasīt štruntiņu) veikalos un nežēlo naudu dārgām izklaidēm. Ceļojot mēs jūtamies atbrīvotāki un nereti pārņem sajūta - es to beidzot varu atļauties, esmu pelnījis, kad tad, ja ne tagad… un tā naudiņa aiziet. Ja mēs ceļojam šādi, tad mums ir jābūt vai nu ļoti turīgiem, vai arī jāsamierinās, ka došanos ārzemju braucienā varēsim atļauties samērā reti. BET, ja vēlies ceļot ‘’pieticīgāk’’bet biežāk, tad mums ir vadlīnijas, pie kuram mēs paši pieturamies:


Nē suvenīriem

Atzīsties, cik bieži tu uzvelc iegādāto ‘’I love…’’krekliņu un cik bieži tu patiešām no sirds priecājies par līdzi atvesto mantiņu, ko ielikt plauktā? Parasti mēs impulsīvi veicam suvenīru iegādi un jau pēc pāris stundām esam aizmirsuši, ka kaut ko vispār iegādājāmies. Un tad tie štruntiņi piebāž mūsu māju un plauktā krāj putekļus. Ir tāds labs teiciens ‘’labākais veids kā ietaupīt ir netērēt’’. Un šī nu ir pozīcija, kur mēs patiesi varam ietaupīt!


Ēst tālāk no centra

Mēs parasti ceļojumos gatavojam paši izvēloties tradicionālo ēdienu izejvielas un pērkot svaigus produkts no vietējiem tirgotajiem. Tomēr, atzīšos, ka ir patīkami izbaudīt arī vietējo virtuvi un to sajūtu, ko iespējams gūt ieturot maltīti publiskā vietā. Tomēr, ja nevēlies pārmaksāt par ēdienreizi, izvēlies vietu, kas nav gluži pieprasītākais tūristu galamērķis. Šādā vietā visbiežāk arī nebūs iespēja sajust ‘’īsto’’pilsētas garšu un tu visbiezāk pārmaksāsi par ēdienu. Tādēļ izvēlies vietiņu, kas nav pašā tūristu pulcēšanās vietā, kas ir attālāk no centra un kurā redzi ieturam maltīti vietējos iedzīvotājus.


Nepārmaksā par naktsmītni

Šobrīd ir ļoti ērti doties ceļojumos un palikt vietās par brīvu vai par ļoti mazām naudiņām. Ir tikai jāizpēta labākais variants priekš sevis - couchserfings, hosteļi, hoteļi, apartamenti, dzīvokļi, kempingi utt. Mūsu gadījumā mēs izvēlamies dzīvošanu un ceļošanu savā mīļajā VWT4 busiņā. Ja dodies ceļojumā ar kemperi vai mašīnu, tad ari ir ļoti daudz veidu kā nepārmaksāt par naktsmītni -  nepalikt dārgos kempingos, kempingos izvēlēties lētāko iespējamo vietu un izbaudīt visas kempinga priekšrocības, iepazīties ar vietējiem iedzīvotājiem un naktsmājas sarunāt jau iepriekš utt. Ar kemperiem un mašīnām ir tik daudz iespēju palikt arī pilnīgi par brīvu, bet par to būs atsevišķs bloga ieraksts.


Ņem līdzi tikai to, kas patiesi ir nepieciešams

Ceļojot ilgtermiņā mantu izvēlei vajadzētu pieiet ļoti nopietni, jo jāsaprot, ka katrs liekais kilograms palielina degvielas patēriņu un tātad arī izmaksas. Ja iespējams ņem līdzi drēbes ar domu par drēbju izmazgāšanu nevis ‘’katru dienu jauns apģērbs’’un arī mantas jāņem līdzi ar apdomu. Šeit talka var nākt mūsu līdzi ņemamo mantu saraksts, kas atrodams te: https://www.wix.com/dashboard/1f89542b-aa56-4e00-a701-c7c995404c30/blog/kā-pareizi-gatavoties-ceļojumam/edit


Ceļo nesezonā

Ļoti daudzas naktsmītnes, kafejnīcas un veikali ir uzlikuši īpašo ‘'sezonas tarifu’’, jo tūristu pieplūdums ir lielāks, tāpēc arī ir lielākas iespējas nopelnīt. Mūsu gadījumā mēs neesam ieinteresēti pārmaksāt par preci vai servisu, tāpēc mēs bieži izvēlamies ceļot nesezonā, jo - rindas ir mazākas, preces un pakalpojumi ir lētāki, nav tik daudz tūristu iecienītākajās vietās utt.


Dodies ar kajām vai ņem līdzi riteni

Mēs lielākās pilsētas esam izbraukājusi krustam šķērsām ar velosipēdiem. Šādā veidā mēs ietaupām naudu par stavvietām un benzīnu, bet vislabākais ir tas, ka mēs patiešām daudz varam ieraudzīt! Velosipēds ir laikam viens no mūsu mīļākajiem pārvietošanās līdzekļiem, jo dod iespēju pārvietoties ātri, ērti un novietot velosipēdu praktiski jebkurā vietā.

Iepazīsiet ar vietējiem.


Nepērc kafiju

Agrāk es savu dienu nevarēju iedomāties bez kartona krūzītes rokās ar kūpošu, gardu kapučīno… mmm. Laiki ir mainījusies un šobrīd mēs praktiski nekad nepērkam kafiju kafijas veikaliņos. Mēs pērkam augstākā labuma kafijas pupiņas, paši pupiņas samaļam un tad gatavojam itāļu kafijas kanniņā. Un šādi mēs rīkojamies vienmēr - kad dodamies garākos pārbraucienos, kad braucam ar busiņu vai mājās. Mēs mīlam augstas kvalitates kafiju un esam ļoti paeicīgi, ka varam to pagatavot jebkur, ja vien līdzi ir kafijas kanniņa un primus aparāts (jeb vieta, kur kafiju uzvārīt). Un šādi gatavojot mēs ietaupām ļoti daudz līdzekļu, ņemot vērā, ka kapučino tasīte vienam izmaksā ap 3,-eiro un es labprāt dienā izdzeru 2-3 tasītes. Rēķinot uz mēnesi un diviem cilvēkiem sanāk ieekonomēt aptuveni 540 (!) eiro!!! Tu spēj tam noticēt?!?


Ņem līdzi savu ūdeni

Ceļojot mums vienmēr līdzi ir 10l dzeramā ūdens un atkarībā no vietas, kur paliksim, mēs mēģinam šo ūdens tvertni uzpildīt. Ņemot līdzi ūdeni mēs vienmēr varam uzpildīt dzeramā ūdens pudeles, pagatavot maltītes, nomazgāt traukus un uzturēt busiņā tīrību. Ja ūdens ir jāpērk, tad tas atkal sanāk ļoti neizdevīgi, tapēc labāk ir iegādāties lielo ūdens kannu un vienmēr vest to līdzi.


Iegūsti jaunus draugus

Šis ir labākais veids kā patiesi iegūt ‘’pilsētas elpu’’. Sadraudzējies ar vietējiem iedzīvotajiem un dodieties kopīgas maltītes, pilsētas apskatē. Bieži ‘’jaunie draugi’’izrādīs pilsētu no pavisam cita skatupunkta un tu varēsi iekļūt skaistākajās vietās, muzejos vai koncertos par ne tik tūristiskām cenām.


Ceļot ir brīnišķīgi un ir tik daudz veidu kā ceļošanu atļauties regulāri, nevien reizi gadā uz smalku kūrortu! Viss ir iespējams, ja paturi atvērtu prātu un sirdi :)

Lai izdodas!

bottom of page