top of page
  • Writer's pictureLatvian vanlifers

Personīgā higiēna ceļojot ar busiņu

Šis ir ļoti bieži uzdots un reizē kutelīgs jautājums. Mums personīgās higiēnas ievērošana vienmēr ir bijusi ļoti svarīga, tāpēc šajā bloga ierakstā viss par tīrību un veidiem kā atsvaidzināties.


Meklējot ūdeni vecpilsētas ielās
Meklējot ūdeni vecpilsētas ielās

Ilgstoši ceļojot ar busiņu viena no svarīgākajām lietām, kas ir jāapsver pirms došanās ceļā - kur tu mazgāsies un kur mazgāsi savas drēbes. Tīrības ievērošana ir ļoti svarīga labai pašsajūtai, veselībai un arī apkārtējiem cilvēkiem, jo sevišķi ņemot vērā busiņa šaurību. Tāpēc lūk daži veidi, kur mazgāties, kamēr esi busiņa ceļojumā.


Līdzi ņemamais ūdens

Mums vienmēr līdzi ir vismaz 10l ūdens. To uzglabājam speciālā kanniņā ar ūdens krānu. Šis ūdens mums ideāli noder ikrīta sejas mazgāšanai, zobu mazgāšanai, tā par varam pagatavot maltītes un izmazgāt nelielu daudzumu drēbju vai pilnība nomazgāties pašiem. Var arī izmantot samitrināta dvielīša principu un nomazgāties ar samitrinātu dvieli. 


Iebūvējamā/uzkarināmā duša

Mūsdienās ir tik daudz variantu kā ierīkot ara dušu! Ir gan uzsildāmās dušas, gan kokos iekarināmās no speciāla melna auduma, kas saules gaismā uzsilst. Atliek tikai atrast savām vajadzībām un maciņam piemērotākais variants. Amazonē ir diezgan daudz piedāvājumu: https://www.amazon.co.uk/Milestone-Camping-Solar-Shower-Litres/dp/B00BJGWE6M/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1535100397&sr=8-1&keywords=camping+shower


Publiskā duša pludmalēs

Ja tavs ceļojuma maršruts iekļauj valstis, kas ir piejūras reģionā, tad visdrīzāk šajās valstīs būs pieejamas arī dušas lielākajās pludmalēs. Ceļojot pa Horvātiju un Itāliju šādas dušas bija gandrīz katrā pludmalē. Dušas saprotams, būs jāmazgājas ar peldkostīmu vai peldbiksēm, tomēr šis ir lielisks veids kā bezmaksas (pārsvarā) ieiet dušā. Ir vietas, kur par dušu ir jāmaksā, bet tad ir vēl vairāki varianti no kuriem izvēlēties.


Fūristu/ autobusu plaču dušas

Daudzviet Eiropā ir pieejamas bezmaksas dušas smago automašīnu vadītajiem. Šīs dušas nereti nav pašas tīrākās un svaigākās, bet savu funkciju pilda. Noteikti uzvelc apavus pirms sliecies par labu šādām dušām. Mums ar tāda tipa dušām ir bijusi tikai labākā pieredze, jo parasti ir pieejama slēdzama duša un atsevišķa ģērbšanās kabīnīte. Ir iespējama arī elektrības uzlāde, kamēr atrodies dušā un lielas izlietnes apģērba mazgāšanai. Vienas no labākajām bezmaksas dušām ir Polijā un autobāņa. Tur diezgan bieži ir norādes par publiskām tualetēm un dušām un pēc mūsu pieredzes, šīs dušas vienmēr ir tīras, koptas un tajās ir siltais ūdens.


Benzīntanki

Ir daži benzīntanki, kuros par 1-2 eiro ir iespējams izmantot dušas pakalpojumus. Šis ir labs variants kur ātri ieiet dušā, izmazgāt drēbes vai atsvaidzināties. Jāsaka gan, ka parasti benzīntankos ir tikai viena/ divas dušas un, ja aiz tevis ir pārāk gara rinda, tad visdrīzāk nevarēsi tā jauki izbaudīt siltā ūdens priekšrocības.


Ūdenskrātuves

Mēs ceļojumos ļoti bieži peldamies un uzturamies ūdens tuvumā. Parasti tas dod mums atveldzējumu un arī tīrības sajūtu. Tomēr, ja plāno mazgāties, mazgāt drēbes vai traukus ATCERIES!!! un šo es lieku ar trīs izsaukuma zīmēm! NEKAD nemazgājies pats vai drēbes tieši ūdenskrātuvē!!! Šādi tu apdraudi ūdens kvalitāti, zemūdens pasauli un arī visu, kas atrodas ūdens tuvumā un visus, kas izmanto ūdeni dzeršanai (tai skaita dzīvniekus, augus utt.) Tāpēc Lūdzu, lūdzu NEKAD nemazgājies ūdenskrātuvēs! Tas, ko vari darīt - paņemt ūdeni lielākā traukā vai bļodā un vismaz 200m no ūdenskrātuves droši mazgāt savas drēbes, mazgāt traukus vai mazgāties pats! Jo, ja tev patiešām ir jāizmanto ziepes vai mazgāšanas līdzekļi, tad  šāds ir minimālais drošākais attālums kur to vari darīt.


Kempingi

Šis laika ir visdārgākais no visiem variantiem, tomēr ļoti ērts. Kempingos parasti ir pieejamas labas tualetes, dušas, ir pieejamas veļas mašīnas un iespējams arī baseini (ka papildus ekstra). Mēs ceļojuma laikā vienu/divas reizes izmantojam kempinga pakalpojumus lai uzlādētu tehniku, iztīrītu busiņu, nomazgātos, izmazgātu drēbes, traukus u.c. Respektīvi, mēs maksājam, lai savestu sevi un savu iedzīvi darba kārtībā. Kempingos taupības nolūkos var meklēt lētāko vietiņu, kur noparkoties (parasti tā būs ēnaina vieta tālākajā nostūrī), bet tā vienalga dod visas kempingos atrodamās ekstras. 


Trenežieru zāles

Šis ir interesants variants kā sevi uzturēt formā ceļojot un arī nomazgāties. Vairākas trenažieru zāles piedāvā iegādāties abonementus, kuri ir derīgi jebkurā viņu filiālē un, ja tu plāno ilgstoši uzturēties vienā valstī, tad šis ir labs variants. Ejot agri no rīta vari paņemt arī nelielu veļas daudzumu (apakšveļu, zeķes) un izmazgāt tās izlietnē. Protams, var iegādāties arī vienas dienas apmeklējumu, bet tie parasti sanāk samērā padārgi, tomēr, ja bonusā nāk tādas ekstras kā peldbaseins vai sauna, tad ak, ik pa laikam var uztaisīt nelielu recharge savam ķermenim un izbaudīt pilnas dienas atjaunošanos.


Kā redzam pēc šī saraksta, tad iespēju, kur nomazgāties ir patiešām daudz! Jāizmanto tikai visi pieejamie resursi un sava iztēle. Ceļojam, ceļojam droši un atbildīgi izturamies pret dabu, un viss būs lieliski! :)

Seko līdzi mūsu piedzīvojumiem instagramā: @55art_family un @55art

bottom of page