top of page
  • Writer's pictureLatvian vanlifers

Ceļošanas nepatīkamie aspekti


Ceļošana ir brīnišķīga! Ilgtermiņa ceļošana ir vēl brīnišķīgāka! Tomēr, kā visam, arī ceļošanai ir dažādi nepatīkamie aspekti un, ja apsver ilgtermiņa ceļošanu, tad būtu labi, ja paturētu prātā punktus, kas var ceļojuma laikā atgadīties. 

Atgādinājums par piederību tālu, tālu prom no mājām

Tu ilgosies pēc ģimenes un līdzcilvēkiem

Ilgtermiņa ceļošana tāpat kā dzīvošana tālu prom no līdzcilvēkiem noteikti rada emocionālo nostalģiju. Nereti ceļojot es sāku ilgoties pēc saviem tuvajiem - mammas, omītēm, brāļa, māsas… tas ir ļoti saprotami, jo mūsu dabā ir dalīties savās emocijās un pārdzīvojumos ar līdzcilvēkiem, tāpēc tad, kad ilgstoši neesam savus mīļos satikuši, tad ilgošanās ir neatņemama ceļojuma sastāvdaļa.


Tu ne vienmēr nakšņosi jaukās vietās

Ja vien tavs ceļojums nav izplānots no punkta A līdz Z, tad visdrīzāk būs vakari, kuros tev vajadzēs ātri atrast nakšņošanas vietu un, diemžēl nereti tās būs ātrāk pieejamās vietas - benzīntanki, publiskās stāvvietas un citas, nepārāk patīkamās vietas nakšņošanai. Par bezmaksas vietām, kur palikt pa nakti skaties mūsu rakstu te:


Nakšņošana skaļā Francijas pilsētā, kurā ikdienas attiecību skaidrošana un izrādīšanās ar mašīnu trokšņiem bija norma. Sapratām, ka Francijā skaļums un ekspresija ir laba cilvēka iezīme.

Ceļošana nav droša

Nepatīkamākais, kas ceļojot var notikt ir tas, ka var tikt apdraudēta tava vai tavas mantas drošība! Jau laicīgi nodrošinies pret garnadžu apciemojumiem un padomus kā to izdarīt ceļojot ar busiņu, skaties te: 


Šaurība

Busiņš ir neliels… tātad neliela būs arī tava dzīvojamā platība busiņā. Šaurība ir jauka, ja dodies ceļojumā ar saviem mīļajiem, tomēr ir dienas, kad šaurība krietni var ietekmēt tavas nervu stīgas. Šādās dienās, kad viss kaitina, viss šķiet par šauru, par ciešu, par traucējošu - jādodas pie dabas un jāizvēdina galva! Šādas dienas pienāks, ticiet man :D galvenais, apzināties mirkli, kad viss sāk palikt slikti un tad iespējami ātrāk meklēt risinājumu.


Jāatrod veidi kā izklaidēt mazulīti

Tā kā ‘’māja uz riteņiem’’nav pārāk liela, tad visu laiku ir jādomā kā izklaidēt savu bērniņu - jādomā veidi kur izskrieties, kur izstaipīt kājas kā arī jaunas spēles, lai bērniņam būtu interesanti. Busiņā nebūs vietas daudz mantām un rotaļām, tāpēc jāņem talkā dabas materiāli, dažādi sadzīves priekšmeti utt.


Duša var būt privilēģija

Ja vien tev nav atrisināts jautājums ar iebūvējamo/uzkarināmo vai līdzņemamo dušu, kuru vari izmantot kad vien vēlies, tad dušas apmeklējums tev būs īpašs piedzīvojums un privilēģija. Šis ir jāpatur prātā, jo cilvēkiem, kuri bez ikdienas dušas savu dienu iesākt nevar, šis var būt pārbaudījums. Jāsaprot savas nepieciešamības, vajadzības un jāmeklē labākais risinājums, lai ceļojums būtu patīkams. Personīgā higiēna ir ļoti svarīga, jo tā lielā mērā nosaka mūsu garastāvokli ceļojumā, tāpēc, lūk padomi kā apmierināt savu vajadzību pēc atsvaidzināšanās.


Kur nokārtoties?

Tāpat kā higiēnas jautājums, arī dabīgo procesu izpilde ir ļoti svarīgs ceļošanas aspekts, kurš ir jāņem vērā, lai cilvēks justos labi. Ir jāsaprot savs ķermenis, kad tas prasa ''lielo lietu izpildi'' un jau laicīgi jāsaprot kur to varēs izdarīt. Ja ceļošana ir ieplānota sabiedriskās vietās, tad ar to nebūs problēmu, jo opcijas ir ļoti daudz - kafejnīcas, veikali, benzīntanki utt., bet, ja plāno ceļot pa dabas takām, tad ļoti ceru, ka esi padomājis arī par to, kā labāk savas darīšanas aprakt, lai tās netraucētu citiem dabas baudītājiem un nekaitētu videi. Vairāk par šo citā rakstā.


Busiņš un kārtība

Ceļojot ir jauki, ja tiek ievērota vispārējā kārtība, tomēr apstājoties katru vakaru citā vietā un visu kārtojot turpu šurpu kārtību ievērot būs sarežģīti. Šis punkts ir jāņem vērā, lai jau laicīgi sagatavotos tam, ka būs reizes, kad mantas nebūs kārtībā un, jāmēģina ar to sadzīvot nekrītot histērijās. 


Apmaldīšanās

Ceļojot bieži gadās spontānas idejas un neparedzēti pagriezieni, kas aizved lielos piedzīvojumos! Tomēr, ir reizes kad šie piedzīvojumi ieved neceļos, jo nav saprotams virziens, vieta vai pilsēta, kurā atrodies. Ir jāapbruņojas ar kartēm un ideālā variantā - ar internetu, lai apmaldīšanās gadījumā spētu nokļūt uz pareizā ceļa.


Busiņa tehniskais stāvoklis

Šis ir ļoti bīstams un nepatīkams punkts, tomēr, ja vēlies ceļot ilgstoši, šis punkts ir jāapsver. Automašīna var salūzt! Un šis būs visnepatīkamākais, kas ceļojumā var notikt! Vienmēr paņem līdzi telti vai vismaz ieplāno papildus naudas līdzekļus, jo, ja tava ‘’māja uz riteņiem ’’salūzīs, kur tu nakšņosi? Šis ir nopietns punkts, jo ir jāsaprot kā rīkosies tad, ja kas šāds atgadīsies - vai lidosi uz mājām, vai paliksi citā naktsmītnē, kamēr automašīnu salabos utt.


Beidzas naudas līdzekļi

Ja esi ieplānojis ilgstoši ceļot, nebūtu patīkami ceļojuma vidū palikt bez naudas līdzekļiem. Lai šāda situācija neatgadītos ir rūpīgi jāizvērtē kādus tēriņus vari atļauties, cik lieli līdzekļi ir atvēlēti konkrētai pozīcijai utt. Svarīgi ir apzināt arī krīzes situācijas risinājumus - ko darīsi, ja gadīsies nopietni sarežģījumi - kam lūgsi naudas aizdevumu, kur dabūsi papildus līdzekļus, kādus ekstra darbiņus vari darīt, lai nopelnītu, ko vari pārdot?! Šeit var noderēt mūsu padomi.


Tu ilgosies pēc sava busiņa!

Atgriežoties mājās - tu ilgosies pēc sava busiņa! Ak, šis ir tik ļoti par mums! Atgriežoties mājās no ceļojuma mēs jau sākam domāt par nākamo ceļojumu vai vismaz nākošo nakšņošanas iespēju busiņā! Kaut kas maģisks ir apziņai, ka tevi neierobežo vieta un apstākļi, ka pats vari noteikt kur pamodīsies, kur dosies… tas ir patiesi atkarību izraisoši :)


Lai jums brīnišķīgi piedzīvojumi ceļojumos!

Seko mūsu piedzīvojumiem instagram kontā: @55art_family un @55art

bottom of page