top of page
  • Writer's pictureLatvian vanlifers

Kā busiņā nenosalt līdz nāvei?!

Ceļojot ilgtermiņā mums bieži sanāk atgriezties majās tad, kad cilvēks ‘’normālais’’ir no skapja izvilcis jau savu rudens nogales mēteli, tāpēc parasti pirmais, ko mums jautā - kā jūs nenosalstat?


Teikšu uzreiz godīgi, es, Kristīne esmu īsts siltuma mīlis un pat vēsākā vasaras vakarā gribu ieritināties desmit segās, turpretī Andris un Everests ir īsteni vīri un viņiem gandrīz nekad nesalst :) Tādi labi pretpoli esam :)

Bet manuprāt, tieši pateicoties manam salīgumam, esam izveidojuši sarakstu ar ieteikumiem, kā busiņdzīvē nenosalt:


1. pirmkārt, nosiltiniet busiņu!!! Un šis patiesi ir pats svarīgākais punkts, jo nekas nav sliktāks par dzīvošanu nenosiltinātā busiņā! Pirmkārt, siltinājums pasargās no pārāk liela karstuma, no aukstuma, mitruma un no apkārtējiem trokšņiem. Nenoslinkojiet un nosiltiniet arī jumtu!


2. uztaisiet/iegādājieties logu aizsegus ar folija pārklājumu, jo atkal - tie pasargās jūs no pārāk lielas svelmes salonā kā arī no busiņa ātras atdzišanas. Mēs savus izgatavojām paši, ja interesē kā - droši raksti komentārā!


3. investē labā termoveļā un siltā, tūrisma apģērbā! Gulēt ejot mēs velkam termoveļu un siltas zeķes, lai būtu ērti un silti.


4. esiet sīpoliņš - ģērbieties kārtās! Nav gudri busiņdzīvē ņemt līdzi milzu džemperus un skaistās, lielās vilnas jakas, jo tās sasmērējot, būs diezgan nereāli to visu izžāvēt. Labāk izvēlieties tūrisma apģērbu, kas ir kvalitatīvs, ātri žūst, ir elpojošs, viegli kopjams. Un, ja Jums šķiet, ka tūrisma apģērbs Jums nav pa kabatai, tad ir arī citi zīmoli par The North Face :) un ir daudz iespēju iegādāties kvalitatīvu tūrisma apģērbu pa labām cenām, bet par to citreiz :)


5. segas atstājam mājās - izvēlamies guļammaisus. Guļammaiss ir speciāli veidots dzīvošanai āra apstākļos un busiņdzīve tieši tāda arī ir :) Tā ka mēs esam trīs, tad mums ir trīs guļammaisi, BET… tētis guļ ar vienu, savukārt mēs ar Everestu dalam savus guļammaisus un guļam kopā. Sanāk, ka sedzamies (ar pa pusei aizvilktu ravējslēdzēju) ar diviem guļammaisiem un pat zem nulles grādos mums ir bijis silti. Es vispār ieteiktu mammām gulēt busiņā kopā ar savu bērnu, jo kopā ir siltāk, bet jo svarīgāk, jūs vienmēr varēsiet kontrolēt vai bērns nav naktī atbrīvojies no guļammaisa un nesalst.

6. guliet ar cepurēm galvās. Šis nav joks :) Bērniem izcili var just, ka viss ķermenītis zem segām ir silts, bet pierīte, sejiņa auksta - tieši tāpēc, neļaujiet savam ķermeņa siltumam pazust caur galvu, velciet cepures. 7. kondensāts un mitrums busiņā var būt nežēlīgs, tāpēc vienmēr uz nakti atsājiet logā nelielu šķirbinu. Tas var likties traki, aukstumā turēt logu vaļā, bet ticiet mums (kas ir gulējuši augstu kalnos un vēlā rudenī) tā mazā šķirbiņa neļaus mitrumam rasties busiņā, kas var nosaldēt pat vislabāk ekipētos cilvēkus!


8. ja vakarā kuriniet ugunskuru, tad varat uzkarsēt lielos akmeņus un ievietot tos busiņā (protams, atcerieties par drošību!!!). Mēs šādi darijām augstu kalnos kā arī nakšņojot teltīs. Akmeņi ilgā laika periodā atdod savu siltumu un kalpo kā mini krāsniņa. Ja tev nav iespējas kurināt ugunskuru, bet ir jūtams, ka nakts būs ļoti auksta, tad vari ūdens pudelēs vai termosos uzsildīt karsto ūdeni un nolikt sev pie kājam. Šādā variantā siltums saglabāsies aptueni 5-6h garumā.


9. ja nu citādi nekā, ņem līdzi sildītāju vai apsver busiņa apkures iekārtas iegādi un izbūvi :)





Ļoti ceru, ka šis mūsu apkopojums Tev noderēs un aukstums nebūs tas, kas apturēs doties fantastiskos piedzīvojumos! Lai izdodās!





bottom of page