top of page
  • Writer's pictureLatvian vanlifers

Lai ''māja uz riteņiem'' būtu tīra!

Busiņš ir mūsu mājas, vismaz ceļojuma laikā mēs tā arī uzskatām un saucam mūsu zilo T4 superkāru par savu mājiņu uz riteņiem. Mājās uzturēt kārtību ir izaicinoši, bet busiņā, kurā nav 101 skapītis un atvilknīte, kur visu nobāzt, to izdarīt ir vēl sarežģītāk. Tad nu mūsu pieredze par to, kā busiņā uzturēt mērenu tīrību.


Busiņā ievērot tīrību ir krietni sarežģītāk, jo nav 101 skapīša, kur visu iedzīvi salikt

Mazāk mantu, mazāk problēmu

Mums pirms busiņa dzīves uzsākšanas vajadzēja krietni daudz ieskatīties savos skeletos skapjos un patiesi izvērtēt - vai mums ir nepieciešamas 5 zilas džinsu bikses un divdesmit pāri zeķu, vai matus tiešām ķemmēsim a 5 ķemmēm un ēdienu pannā maisīsim ar 3 lāpstiņām… nenoliedzami, mēs bijām apauguši mantām! Pirms došanās ceļā mēs ļoti cītīgi izgājām cauri visam, kas mūsu mājās ir, apraudājāmies divas reizes, ka nespējam neko izšķirot, sadusmojāmies reizes 10, jo visa kā bija par daudz, līdz beidzot pusi atdevām lapdarībai un pusi uznesām uz bēniņiem ‘’nobriest lēmumam’’. Tā mēs atbrīvojamies no no visa, kas bija savairojies kopīgi dalītajos gados. Un tad ķērāmies lietām, kuras patiesi būs nepieciešamas dzīvojot busiņā…un samazinājām lietas, kuras bijām izlēmuši ņemt līdzi vēl uz pusi (!). Jā, kādam tas var likties ļoti ekstrēms lēmums, bet mēs patiesi gribējām saprast kas tad ir tas, bez kā mēs varam izdzīvot un justies labi. Un tieciet man, jo mazāk mantu, jo mazāk problēmu :)


Katrai mantai sava vieta

Pirmajā busiņa ceļojumā mēs devāmies ar neizbūvētu busiņu un visas mantas likām somās, kastēs, maisos… jāsaka, ka tas radīja ļoti lielu nekārtību un haosu. Otrajā busiņa braucienā mēs jau izdomājām gudrāk, ka mantas liksim tikai kastēs (tādās skaistās, lielās IKEA kastēs) un likās, ka viss strādās, tomēr dzīvojot vairāk kā trīs mēnešus busiņā, mēs nepadomājām, ka šīs kastes visu laiku izmantosim un ņemot steigā džemperi no kastes apakšas, tiks izvandīta kastes augša utt. Vienvārd sakot, tas nestrādāja, tāpēc šobrīd mēs strādājam pie busiņa izbūves, lai patiesi aprīkotu busiņu ar atvilknēm, nodalījumiem un atsevišķām kastēm uz kuram būs uzlīmes, kam tieši tur ir jāstāv. Jo labākais ko var darīt ar mazu telpu - katrai lietai noteikt savu vietu un, ja vietas nav, tad padomāt, vai lieta tiešām ir nepieciešama :)


Paklājs

Mēs šo ideju noskatījāmies no ātrumlaivu sacensību dalībniekiem, kas pie saviem busiņiem bija izritinājuši banerus, lai busiņā neievazātu netīrumus. Protams, mēs negribējām pa visu Eiropu vadāt līdzi vecu baneri ar kāda dziedātāja seju, tāpēc mēs DECATHALONĀ atradām lielisku variantu - gumijas ‘’lupatu deķi’’, ko nolikt tieši zem busiņa durvīm. Šis ir lielisks veids kā katru reizi kāpjot busiņā notīrīt kājas un jāsaka godīgi, izskatās tas arī labi. Kāpēc gumijas? Jo busiņš mēdz apstāties uz naktsmītni pie kalnu upes, smilšainā jūras krastā vai pielijušā priežu mežā un īstu ‘’lupatu deķi’’šāds dzīvesveids neizturētu.


Slota, slotiņa

Ja mēs izskaitītu cik reizes šajā sezonā esam slaucījuši busiņu, tad tur sanāktu iespaidīgs ''slaucīto stundu skaits''. Bet patiesi, busiņu sanāk slaucīt vismaz trīs reizes dienā, jo kaut kas nokrīt no ēst gatavošanas, kaut kas izbirst, kaut kas ienāk salonā un dzīvot trijatā šie ‘’krikumi’’sakrājas, tāpēc ļoti noderīgi ir turēt redzamā vietā slotiņu un šaufelīti, lai ātri parūpētos par tīrību.


Logu tīrāmā lupatiņa

Mēs ceļojam trijatā - mamma, tētis un mazais, tāpēc izklaidējot mazo cilvēciņu, ļoti bieži sanāk pirkstiņu nospiedumi uz stikla. Labi, ja nav jālieto sadzīves ‘’inde’’, hahaha, tas ir, ķīmija un var tīri labi visu noslaucīt ar logu tīrāmo lupatiņu.


Putekļu sūcējs

Protams, es nedomāju, ka kādam vajadzētu busiņa ceļojumā ņemt līdzi putekļu sūcēju, tomēr izmantot bezmaksas pakalpojumu benzīntankos gan. Ir brīži, kad busiņa salons klusītiņām čukst: ‘’iztīri mani’’ un tādās reizēs ir jauki uztaisīt lielo tīrīšanas dienu kādā benzīntankā, jo parasti tur var nomazgāt logus, ielaist riepās gaisu un izsūknēt busiņu no visām drupačām un putekļiem.


Matrača restarts

Mājās mēs ik pa laikam iznesām gultas matraci paelpot svaigu gaisu un līdzīgi mēs rīkojamies arī dzīvojot busiņā. Mēs saulainā rītā, gatavojot brokastis un veicot rīta rituālus, uzliekam matraci, guļammaisus un spilvenus uz busiņa jumta, lai tie sadraudzējas ar sauli, ar gaismu un vēju. Pēc šādas draudzības parasti viss jauki smaržo un ir gatavs doties tālākos piedzīvojumos.


Ceļojot mēs patiesi busiņu uzskatām par savām mājām un tāpēc rūpējamies, lai tajā būtu silta māju sajūta, lai tur būtu jauki, mīļi un tīri. 

Varbūt tev ir ieteikumi tīrības nodrošināšanai busiņā, ko izmanto savās mājās? Droši padalies ar tiem mūsu instagram profilā: @55ART un @55ART_family

bottom of page